Det er Cissi Klein, trønderjenta som ble deportert og drept under andre verdenskrig. Cissi var født 29. april 1929 i Narvik. I 1935 begynte Cissi på Kalvskinnet skole og hun gikk i 7. klasse da andre verdenskrig brøt ut i Norge. En dag i november 1942, ble den 13-årige Cissi hentet ut av klasserommet og ført til familiens leilighet, som var en av tre interneringsleiligheter for jødiske kvinner og barn i Trondheim. Jødiske menn var allerede arrestert 6. oktober samme år og satt fengslet på Falstad fangeleir utenfor Levanger.

Den 25. november 1942 ble hele familien Klein sendt til Bredtveit fengsel i Oslo. Sammen med sin far og bror ble hun deportert med skipet «Gotenland» til Auschwitz. Da de ankom Auschwitz 3. mars 1943, ble alle tre sendt direkte til gasskamrene og drept. Cissis mor kom på sykehus i Oslo, og flyktet etter hvert til Sverige.

Cissi Klein-statuen står i dag som et minnesmerke over våre jødiske barn og tenåringer som ble myrdet i Auschwitz i mars 1943. I bred forstand formidler minnesmerket barns skjebner i enhver krig og konsekvensen av hat. Den ventende jenta på benken med skolesekken i fanget er bildet på en individuell skjebne, men samtidig en påminnelse om okkupasjonsmaktens behandling av jøder og om krigens grusomheter – som en tale til ettertiden.
Plasseringen av minnesmerket på Museumsplass er ikke tilfeldig. Cissi Klein og hennes familie bodde i 2 etg. på Museumsplass 3, i dag Hans Hagerups gate 5, en av gårdene som omkranser parken. Statuen står i stedlig sterk sammenheng med bygården familien hennes bodde i, snublesteinene i fortauet foran bygården og gaten som har fått hennes navn.

Den parkmessige utformingen forsterker sammenhengene. Skulpturen er flankert av to benker slik at vi sitter med henne i parken. Grepet underbygger det såre i historien. At statuen er laget slik at føttene ikke når ned til bakken forsterker dette. Sammenhengen mellom elementene er grunnen til at fredningen også omfatter deler av parken og Cissi Kleins gate.
Cissi Klein-statuen er utført av Tone Ek og Tore Bjørn Skjølsvik og eies av Trondheim kommune. Statuen ble avduket 6. oktober 1997, på årsdagen for aksjonen mot jødene, den 6. oktober 1942.
I år er det 80 år siden deportasjonen av jødene. Samtidig er det en nasjonal satsing på å løfte fram jødiske og andre minoriteters kulturminner i Norge. I den forbindelse fredes i år mange jødiske kulturmiljø. Fredag 25 november fredes Cissi Klein-statuen som et trøndersk-jødisk kulturminne, som det første av utvalgte trøndersk-jødiske kulturminner.
I forbindelse med fredningen vil det være et arrangement på Museumsplass på Kalvskinnet kl 14.30. Arrangementet er gratis og åpent for alle, vel møtt!
