To sterke trønderske kvinner – ei husfrue, korridorenes dronning og fastelavensris

Sigrid på Egge

sigrids vegI Eggelia på Steinkjer, rett nedenfor den karakteristiske Eggevammen, står et gateskilt; Sigrids veg. Dette enkle, skakke og unnselige skiltet er et minne om den sterke vikingkvinna Sigrid Toresdatter. Hun kom fra Tjøtta i nåværende Troms for å gifte seg med Olve, som var høvding på Egge. Han ble drept på midtsommerblotet av kong Olav Haraldsson, han som senere ble «den hellige». Etter Olves død ble Sigrid giftet bort til Kalv Arnesson, som var en av kongens støttespillere. Sigrid var nok ei viljesterk og modig kvinne, for hun klarte etter hvert å overbevise Kalv om å bryte kontakten med kongen. Kalv ble en av de tre som gav kongen banesår i slaget på Stiklestad. Hva som skjedde videre med Sigrid, vet vi ikke…

Korridorenes dronning

Fredrikke_Marie_QvamFra Egge kan man også se nordover til gården Gjævran, hjemgården til statsminister Ole Anton Qvam. Men kona hans er antakelig mer kjent enn ham. -Fredrikke Marie Qvam flyttet til Gjævran da de to ble gift, og hun ble en viktig forkjemper for kvinners stemmerett. Hun benyttet seg av kontaktnettet sitt og bedrev i stor stil det vi i dag ville kalt «lobbyisme», faktisk i den grad at hun fikk tilnavnet «korridorenes dronning»! Det måtte være en stor seier for henne da stemmerett for kvinner ble innført i Norge i 1913.

Hun opplevde også at flere av barna deres døde av tuberkulose. Dette var trolig en medvirkende årsak til at hun sammen med to andre kvinner i 1896 grunnla Norske Kvinners Sanitetsforening (NKS). Fredrikke Marie satt også som foreningens leder i hele 37 år!

NKS, kanskje bedre kjent som Saniteten, har helt siden starten hatt folkehelse som DSC_0033arbeidsområde, med særlig vekt på kvinner og barns helse og livsvilkår. Hvert år selger foreningen fastelavensris i tida før påske, der inntektene går til ulike folkehelsetiltak. Kanskje du også har kjøpt et?

Mottoet til NKS og Fredrikke Marie Qvam lyder: I de små ting frihet – i de store ting enighet – i alle ting kjærlighet. -Og det kan være en god tanke å ta med seg videre, både på kvinnedagen og alle andre dager.

Fredrikke Marie Qvam ligger begravet ved Egge kirke, like ved der Sigrids gård på Egge trolig lå.

La historiens modige og sterke kvinner være til inspirasjon for både kvinner og menn, også i dag og i framtida. God 8. mars!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s